Groei in clouddienstverlening neemt geleidelijk af

Groei in clouddienstverlening neemt geleidelijk af

by Ziptone
25 januari 2023

De afgelopen negen maanden is de groei in clouddiensten afgenomen. De laatste groeispurt schrijven analisten toe aan de coronapandemie, maar nu zet inflatie de rem op nieuwe investeringen. De groei, zo stelt Gartner, zal daardoor uitkomen op ruim 20 procent, terwijl dat in vorig jaar bijna 19 procent was en in 2021 ruim 52 procent.

Analisten hebben als verklaring dat bedrijven hun cloudmigraties vertragen, onder meer vanwege de stijgende kosten en de onzekere politieke en economische omstandigheden. Daarnaast is het laaghangende fruit al geplukt: de gemakkelijk migreerbare workloads bevinden zich al in de cloud. Projecten die nu nog op de agenda staan, zijn complexer van aard, aldus analisten.

cloudmarkt

Beeld Reuters

Bij Amazon vormen de cloudactiviteiten van AWS een kwart van de omzet, maar zal de groei naar verwachting afnemen van 28 naar 24 procent. Bij Azure, het cloudportfolio van Micosoft, liet het afgelopen kwartaal de zwakste groei zien sinds 2015. Bij de hyperscalers zijn de afgelopen tijd grootschalige ontslagrondes aangekondigd. Analisten zien dit ook als een teken dat de markt volwassen begint te worden. (Reuters)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top