Google zet stap richting 2e generatie chatbot

Google zet stap richting 2e generatie chatbot

by Ziptone
5 februari 2020

Google claimt dat het bedrijf een nieuwe generatie chatbot heeft ontwikkeld, die volstrekt natuurlijke dialogen mogelijk maakt. Voor de nieuwe chatbot genaamd Meena is een neuraal netwerk gebruikt met 2,6 miljard parameters. De bot is getraind met 40 miljard woorden (341 GB aan tekst). Daarnaast is gebruik gemaakt van Seq2seq, een neuraal netwerk waarbij woorden uit nabijgelegen paragrafen worden vergeleken om de relaties tussen woorden te begrijpen. De ontwikkelaars gebruikten verder nog verschillende andere technieken om de context-gevoeligheid van de dialogen te vergroten.

Meena scoort hoog in op de schaal ‘Sensibleness and Specificity Average’ (SSA). Hiermee wordt de kwaliteit van de communicatie tussen bot en mens bepaald. Waar mensen ongeveer 86% scoren, haalt Meena een score van 79%. Andere bots scoren beduidend lager.

google chatbot

Ook concurrenten Amazon en Microsoft blijven bezig met de ontwikkeling van chatbottechnologie. Met de Alexa Prize challenge daagde Amazon ontwikkelteams uit om een bot te maken die een dialoog kon voeren met een duur van minimaal 20 minuten. In 2018 nam Microsoft conversational AI startup Semantic Machines over om Cortana te verbeteren. Eind vorig jaar maakte Microsoft bekend de verdere ontwikkeling van de Cortana app voor Android en iOS op te geven.

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top