GGD-uitzendkrachten BCO moeten zelf achter transitievergoeding aan

GGD-uitzendkrachten BCO moeten zelf achter transitievergoeding aan

by Ziptone
7 juni 2022

De tienduizenden uitzendkrachten die als bron- en contactonderzoeker (BCO) voor de GGD hebben gewerkt, krijgen niet altijd automatisch de transitievergoeding als ze daar recht op hebben. Dat stelt RTL Nieuws vandaag naar aanleiding van eigen onderzoek. De meeste uitzendkrachten zijn inmiddels ontslagen – dus niet meer in dienst van het uitzendbureau dat hen inhuurde. Op dit moment werken er nog circa 10.000 uitzendkrachten voor de GGD.

Hoofdaannemer SOS International verzorgde het landelijke systeem voor bron- en contactonderzoek en schakelde daarbij de hulp van callcenters zoals Teleperformance, Webhelp, Yource en Majorel in, die weer een beroep deden op uitzendbureaus zoals Manpower, Randstad, Unique, Olympia, YoungCapital, Wiertz en MF.

Bij beëindiging van de uitzendovereenkomst moeten de uitzendbureaus als werkgever in de meeste gevallen een transitievergoeding uitkeren. De transitievergoeding staat gelijk aan een derde van je bruto maandsalaris per gewerkt dienstjaar. De hoogte van de vergoeding hangt af van je salaris en gewerkte periode. Voor de groep waar het hier om gaat bedraagt die enkele honderden euro’s. RTL Nieuws sprak uitzendkrachten die ervaren dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Volgens de vakbonden is de kans aanwezig dat werkgevers de transitievergoeding in eigen zak houden. De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) verdedigt zich door te stellen dat het voor sommige uitzendbureaus niet duidelijk zou zijn wanneer ze een transitievergoeding moeten betalen. 

Van de zeven door RTL Nieuws benaderde uitzendbureaus reageerden er drie. Olympia, Manpower en YoungCapital laten weten te zullen uitkeren als dat nodig blijkt. Olympia en YoungCapital hebben deze toezegging ook aan verschillende werknemers gedaan, zo laten mensen met wie werd gesproken weten. Een deel wacht nog wel op uitbetaling. (RTL Nieuws)

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top