GGD-medewerkers testafsprakenlijn in de fout bij gebruik coronadatabase

GGD-medewerkers testafsprakenlijn in de fout bij gebruik coronadatabase

by Ziptone
1 september 2021

GGD-medewerkers van de helpdesk- en coronatest-afsprakenlijn hebben ongeoorloofd de dossiers ingezien van zeker twee bekende Nederlanders die een coronatest lieten doen. Een van hen is de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Het AD heeft hierover tips en informatie ontvangen.

In de dossiers uit database CoronIT staan onder meer BSN-nummers, 06-nummers en thuisadressen.15.000 GGD’ers en medewerkers hebben toegang tot dat systeem. Vanwege bedreigingen wordt burgemeester Aboutaleb beveiligd. Er is melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en GGD GHOR Nederland heeft de personen in kwestie benaderd en geïnformeerd over het feit dat hun dossier is ingezien. Tegen de medewerkers die deze inbreuk hebben gepleegd is actie ondernomen.

Om misbruik tegen te gaan, moet iedereen die met de database werkt een geheimhoudingsverklaring tekenen, meldt de GGD. Daarin staat dat zij alleen dossiers zullen raadplegen die zij nodig hebben in het kader van hun werk. “In dit geval staat vast dat de medewerkers deze dossiers niet in het kader van hun werk hebben geraadpleegd. Als je die geheimhouding breekt dan is dat strafbaar”, aldus de GGD. Medewerkers moeten om hun werk te kunnen doen toegang hebben tot alle dossiers. Er is volgens de GGD dus altijd een risico dat inbreuk wordt gepleegd. Om de kans daarop zo klein mogelijk te maken voert GGD GHOR Nederland steekproefsgewijs en risicogestuurd controles uit.

Het is niet de eerste melding over datalekken bij de medewerkers die zich bezighouden met de coronabestrijding.

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top