EU stelt nieuwe auteursrechtregels voor generatieve AI voor

EU stelt nieuwe auteursrechtregels voor generatieve AI voor

by Ziptone
28 april 2023

Bedrijven die generatieve AI-tools inzetten, zoals ChatGPT, zullen openbaar moeten maken welk auteursrechtelijk beschermd materiaal is gebruikt bij de door hun ontwikkelde systemen. Dat is althans het voornemen van de Europese Commissie die sinds twee jaar werkt aan een nieuwe AI-wet om de opkomende kunstmatige-intelligentietechnologie te reguleren.Dat schrijft Reuters vandaag.

De extra bepaling is in de afgelopen twee weken toegevoegd, aldus een bron van Reuters. Sommige commissieleden stelden aanvankelijk voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal voor het trainen van AI-modellen volledig te verbieden, aldus de bron, maar dit werd opgegeven ten gunste van een transparantie-eis.

In de wetsvoorstellen die in de maak zijn, worden AI-instrumenten ingedeeld op basis van hun risiconiveau: van minimaal tot beperkt, hoog en onaanvaardbaar. Risico’s zijn ook toepassingen voor biometrische surveillance of het verspreiden van verkeerde informatie. Toepassingen met een hoog risico niet zullen worden verboden, maar gebruikers ervan zullen zeer transparant moeten zijn in hun activiteiten.

De voorstellen worden nog ter consultatie voorgelegd aan verschillende belangengroepen en moeten daarna worden goedgekeurd op Europees niveau. (Reuters)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top