Een op drie bedrijven heeft nog nooit van WAB gehoord

Een op drie bedrijven heeft nog nooit van WAB gehoord

by Ziptone
22 oktober 2019

Een derde van het Nederlandse bedrijfsleven heeft nog nooit van de WAB gehoord. Dit blijkt uit een onderzoek van CG Research in opdracht van Manpower Nederland onder 517 werkgevers en HR-verantwoordelijken. Van alle ondervraagden weet daarnaast de helft (49 procent) niet wanneer de nieuwe wet van kracht wordt.

Janine Bos, directeur van Manpower Nederland, is verbaasd dat er nog steeds bedrijven niet goed voorbereid zijn. Zelfs van de respondenten die eindverantwoordelijk zijn voor HR weet vijftig procent niet wanneer de WAB wordt ingevoerd, aldus Bos.

Van de bedrijven die wel van de WAB hebben gehoord, kent 25 procent de inhoud niet of nauwelijks. Dat lijkt acceptabel, maar op individuele onderdelen van de wet is de kennis nog onvoldoende. Want naast oproepovereenkomsten verandert er het nodige op het gebied van de transitievergoeding (vanaf dag één in plaats van na twee jaar), payrolling (zelfde arbeidsvoorwaarden als vaste medewerker) en WW-premie (hoger voor flexibel personeel). 42 procent is niet op de hoogte van veranderingen rondom de transitievergoeding, 50 procent als het gaat om payrolling en 46 procent weet niet dat de WW-premie anders wordt berekend. Van de totale steekproef weet slechts een op de drie respondenten (32 procent) welke gevolgen de WAB heeft voor hun bedrijf.

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Top