Doorbraak met werken op zondag bij klantenservice KBC België

Doorbraak met werken op zondag bij klantenservice KBC België

by Ziptone
1 juli 2021

Vanaf volgend jaar is het callcenter van de Belgische financiële instelling KBC ook op zondag open. De mogelijkheid is ontstaan na “na jaren onderhandelen”, aldus dagblad De Morgen.

Werken op zondag bij de bank: er wordt in België al sinds 2015 over onderhandeld tussen bonden en werkgevers. Tot voor kort wisten de bonden de mogelijkheid om zeven dagen per week open te zijn, tegen te houden, uit angst voor een precedent in de sector. Uitgerekend de christelijke vakbond heeft met werken op zondag ingestemd. De socialistische en liberale bond blijven het afwijzen. Op zondag zal er gewerkt worden door werknemers die zich vrijwillig aanmelden en die hiervoor worden gecompenseerd. De christelijke vakbond geeft aan te hebben ingestemd “met het zondagswerk omdat het anders naar Nederland zou verhuizen.” De bond kreeg bovendien signalen dat “er mensen bereid zijn om op zondag te werken”.

Dubbel salaris op zondag

Voorlopig gaat het een test. KBC wil met de bemande callcenters op zondag starten vanaf januari 2022 en dit voor een periode van acht maanden. Klanten van de bank-verzekeraar zullen dan door personeelsleden worden geholpen tussen 9 en 17 uur. Tijdens de week is dat al het geval van 8 tot 22 uur en op zaterdag van 9 tot 17 uur. Na afloop van de testperiode wordt de werking ervan geëvalueerd op basis van de reacties van de klanten en de medewerkers. De medewerkers die voor werken op zondag kiezen, krijg dubbel betaald of dubbel gecompenseerd in vrije dagen.

Wens van de klant

KBC zegt met de uitbreiding van de dienstverlening de wens van de klant te volgen. Die is ook op zondag actief op de sociale media en de digitale kanalen van de bank. De instelling verwacht tevens dat de inzet van de chatbot Kate voor extra communicaties naar het callcenter kan zorgen.

De liberale en socialistische vakbonden stappen niet mee in het akkoord. Ze zijn er niet van overtuigd dat werken op zondag in de banksector wettelijk kan in ons land. Ook stellen ze dat er te weinig draagvlak is bij het personeel en in de sector. De invoering van het zondagswerk geldt ook alleen voor KBC in Vlaanderen en Brussel, niet voor de Waalse zusterbank CBC.

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top