Colombiaanse overheid onderzoekt Teleperformance, aandeel keldert

Colombiaanse overheid onderzoekt Teleperformance, aandeel keldert

by Ziptone
11 november 2022

Het aandeel Teleperformance verloor gisteren 38 procent aan waarde, volgend op mediaberichten dat het bedrijf in Colombia onderdeel is van een onderzoek door de autoriteiten. Het bedrijf stelde donderdag zelf nog niet officieel op de hoogte gebracht te zijn door de Colombiaanse regering.

Volgens berichten in de media werkten de werknemers van Teleperformance Colombia, dat online content voor TikTok modereert, onder traumatische omstandigheden voor 10 dollar per dag. TikTok-moderatoren moesten als onderdeel van hun werk regelmatig beelden van moord, kindermisbruik en seksueel geweld bekijken. En werknemers die de intentie uitspraken om een vakbond op te richten, werden onderworpen aan intimidatie en bedreigingen. Dat blijkt uit onderzoek van Time, eind oktober. TikTok heeft momenteel zo’n 1 miljard gebruikers en wordt steeds meer ingezet voor marketingdoeleinden.

ColombiaDe Colombiaanse minister van Arbeid Edwin Palma Egea tweette dinsdag: “We hebben besloten een onderzoek in te stellen tegen Teleperformance. We hebben het bedrijf op de hoogte gebracht en nodigen alle werknemers en vakbonden in het land uit om ons bewijs te leveren van vermeende schendingen van de arbeidsnormen.”

Teleperformance COO Olivier Rigaudy reageerde richting Reuters dat de moderatoren van de groep 145%-380% meer betaald kregen dan gewone werknemers en voegde eraan toe dat het verloop van inhoudsmoderatoren van nature hoog was in alle landen waar Teleperformance actief is. Colombia is qua aantal werknemers het derde land van Teleperformance.

TP gaf in een reactie aan Reuters ook aan vertrouwen te hebben in de resultaten van een dergelijk onderzoek, “aangezien de Colombiaanse dochteronderneming altijd in overeenstemming met de wet heeft geopereerd”.

Het management van Teleperformance heeft in reactie op de verkoopgolf zelf gevraagd om de handel in het aandeel tijdelijk stil te leggen, maar meldde nu zo snel mogelijk de hervatting aan te vragen. Teleperformance meent “dat de inkoop van eigen aandelen een goede optie is voor de aanwezige cash”.

Gevraagd naar de redenen voor de opschorting van het aandeel, wees Rigaudy op het onderzoek en noemde hij “het explosieve, ontvlambare karakter van dit soort onderwerpen” en “de uitzonderlijke volatiliteit van de markt”. “Mensen zijn bang, nemen te snel beslissingen”, voegde hij eraan toe. (Reuters/ABM Financial News/Time)

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top