Chatbot kan waarde toevoegen aan selfservice patiënten

Chatbot kan waarde toevoegen aan selfservice patiënten

by Ziptone
8 januari 2020

Het gebruik van een chatbot kan onzekerheid bij patiënten helpen verminderen. Dat blijkt uit onderzoek op basis van meer dan 158.000 interacties met de Buoy Chatbot, een gratis platform. De resultaten van het onderzoek werden onlangs door de Journal of the American Medical Association (JAMA) gepubliceerd. Uit het onderzoek bleek ook dat patiënten die het platform gebruikten, eerder geneigd waren hun zorgvraag te verlagen. Dat schrijft ICT&Health.

De mate van onzekerheid bij patiënten over hun gezondheidsproblemen daalden na het gebruik van de chatbot en het platform van 34 naar 21 procent. Bij bijna een derde (32%) van de gebruikers verminderde de urgentie van de zorgvraag. Onderzoekers keken hierbij naar een dataset van 158.083 interacties met de chatbot van Buoy Health.

In 4 procent van de gevallen gaven patiënten aan dat het gebruik van het platform de urgentie van de zorgvraag verhoogde. En bijna twee derde (65%) bleef het urgentieniveau onveranderd. De meest voorkomende vormen van zorg waarvoor patiënten de chatbot en het platform gebruikten hadden betrekking op vragen rond reproductieve gezondheid (18%) gevolgd door algemene (17%) en gastro-intestinale (15%) aandoeningen.

Patiënten kunnen bij de chatbot van Buoy Health eventuele problemen of symptomen vermelden. Gebruikers werd vooraf gevraagd wat hun beoogde zorgniveau was. Daarvoor kozen ze uit een lijst met zeven opties: SEH, dringende zorg, eerstelijnszorg, telegeneeskunde, zelfbehandeling, afwachten en niet zeker. Na afloop werd aan gebruikers opnieuw dezelfde vraag gesteld, aldus de publicatie bij JAMA.

Het inzetten van chatbots in de zorg is een trend die steeds populairder wordt. Ook in Nederland zijn al diverse toepassingen actief, zoals bij het Amsterdam UMC en zorgverzekeraar DSW. Een andere grote speler op dit vlak is Babylon Health, een deels op AI-technologie gebaseerde triage-chatbot.

ICT Health constateert wel dat het opvallend is dat de auteurs van het onderzoek in hun slotwoord schijven dat hun bevindingen verschillen met de resultaten van veel andere oplossingen voor zorg op afstand.

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top