Callcenter-cao: FNV komt met looneis van 5 procent

Callcenter-cao: FNV komt met looneis van 5 procent

by Ziptone
16 september 2019

FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha heeft vandaag de inzet bekend gemaakt voor alle cao-onderhandelingen voor 2020. De bond vindt dat dat de vaste baan weer de norm moet zijn en zet in op een looneis van 5 procent. Daarnaast zou iedereen binnen drie jaar minstens 14 euro per uur moeten verdienen. Dat is nu nog 9,44 euro, een loon dat verdiend wordt door ruim zes procent van alle werknemers.

In sectoren waar veel gebruik wordt gemaakt van flexibele arbeid (oproep- en uitzendkrachten) is de looneis een extra uitdaging. De kosten van flexibele arbeid gaan mogelijk met procenten omhoog door de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Morgen, bij de bekendmaking van de Miljoenennota, wordt mogelijk meer bekend over de precieze strekking van de wet. Dan wordt wellicht ook duidelijker wat de gecombineerde impact van zowel de loon-eis als de WAB zal zijn. De totale kostenstijging kan voor bijvoorbeeld facilitaire contactcenters oplopen tot circa 15 procent.

“Ondanks de krappe arbeidsmarkt en economische groei moeten werknemers in de markt- en publieke sector te vaak genoegen nemen met onzekere werktijden en minimale loonsverhogingen, stelt de bond in een persbericht. Volgens FNV moet ondernemend Nederland het “zich veel meer aantrekken dat er miljoenen werknemers zijn voor wie de arbeidsmarkt niet goed werkt. Het kortetermijndenken van werkgevers, waarbij alles draait om winstmaximalisatie en het paaien van de aandeelhouders, heeft gezorgd voor gigantische concurrentie op arbeidskosten ten koste van de mensen die Nederland echt draaiend houden.”

De aankondiging komt vlak na het moment dat het ledenaantal van vakbond FVN onder de 1 miljoen leden is gezakt. Volgens NRC Handelsblad had de bond in 2015 nog 1,1 miljoen leden. Aan de andere kant pleit zelfs ondernemerspartij VVD ervoor om de bedrijfswinsten voor een groter deel bij werknemers terecht te laten komen. Ondertussen zet FNV in op aanwas van leden onder jongere generaties.

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Top