Belgische Bel-Me-Niet-Meer-lijst gecorrumpeerd

Belgische Bel-Me-Niet-Meer-lijst gecorrumpeerd

by Ziptone
26 mei 2021

In België is ophef ontstaan over een initiatief dat automatisch gegenereerde telefoonnummers automatisch toevoegt aan de Belgische ‘Bel-Me-Niet-Meer lijst van DNCM. Dat schrijft Datanews.

Omdat de controle op wie wat toevoegt niet waterdicht is, kan je met welk e-mailadres dan ook een reeks telefoonnummers toevoegen. Het register controleert niet of het e-mailadres echt is en of het nummer hoort bij degene die het aanmeldt. Een hobbyist ontdekte deze tekortkoming en heeft een tool ontwikkeld die het automatisch toevoegen van telefoonnummers aan de lijst mogelijk maakt.

De tool is online gedeeld en leidde in twee dagen tot meer dan 700.000 nieuw toegevoegde telefoonnummers. Het Vlaamse bel-me-niet-register ging vervolgens op 15 mei offline. Na aanpassingen op de site was de tool niet meer bruikbaar. De bedenker van de tool is gewaarschuwd voor een claim én beschuldigd van ‘informatica-sabotage’. Het register heeft bovendien 35.000 euro aan kosten moeten maken om het gat te dichten en er moesten maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat de ruim 700.000 ongeoorloofd toegevoegde nummers niet in het register zouden blijven staan. Overigens is op DNCM.be nog niet opgelost dat je zonder enige controle op juistheid of identiteit nieuwe nummers afzonderlijk kunt registreren. (Datanews)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top