Bedrijven verbieden gebruik ChatGPT op werkvloer

Bedrijven verbieden gebruik ChatGPT op werkvloer

by Ziptone
24 maart 2023

Een aanzienlijk deel van Amerikaanse bedrijven verbieden het gebruik van ChatGPT op de werkvloer door medewerkers. Het verbod is met name zichtbaar in de financiële dienstverlening. Volgens Bloomberg, die een nog ongepubliceerd onderzoek van Gartner aanhaalt dat is uitgevoerd onder HR-functionarissen, zegt ongeveer de helft van de bedrijven richtlijnen op te stellen. Er zijn ook HR-teams die dit overlaten aan de IT-organisatie. Een deel van de HR-teams heeft nog geen besluit genomen of volstaat met het geven van aanwijzingen en waarschuwingen, bijvoorbeeld over de privacyregels bij het uploaden van input voor ChatGPT.

In Nederland lopen vergelijkbare discussies, waarbij met name het onderwijsveld sterk verdeeld is over wel of niet verbieden. Nederlandse werkgevers en werknemers lijken in elk geval nog niet warm te lopen voor de inzet van ChatGPT op de werkvloer. Dat komt naar voren in een onderzoek onder 3000 werkenden, uitgevoerd door CNV.

Een meerderheid van de werkgevers biedt zijn personeel geen ruimte om met nieuwe technologie als ChatGPT en Bing te experimenteren en 60 procent van de werkgevers reikt zijn medewerkers geen hulpmiddelen aan om nieuwe technologie in hun dagelijkse werk toe te passen.

Ook lang niet alle werkenden zijn enthousiast. 43 procent van de werkenden verwacht dat deze technologie leidt tot minder mensgerichte dienstverlening en 39 procent vreest voor privacy. Bijna 1 op de 5 maakt zich zorgen over de technologisering en digitalisering van de werkplek.

Accountantskantoor PwC wil juist wel gebruik gaan maken van robots voor fiscaal en juridisch advies. Het bedrijf gaat hiertoe samenwerken met Harvey, een start-up op het gebied van kunstmatige intelligentie, onder meer om een deel van het juridische werk te automatiseren en te verbeteren. Het eindresultaat blijft wel gewoon gecontroleerd en beoordeeld worden door PwC-professionals, benadrukt het bedrijf. (Ziptone/Bloomberg/AD)

CNV-voorzitter Piet Fortuin roept werkgevers en werknemers op om in actie te komen. “Linksom of rechtsom gaat deze nieuwe technologie ons werk in de toekomst sterk bepalen. We moeten hier dus mee aan de slag.” Bedrijven zouden hun werknemers moeten aansporen om opleidingen te volgen buiten hun vakgebied, zodat ze beter voorbereid zijn op de toekomst. Daarnaast zouden werkgevers een visie moeten ontwikkelen over het gebruik van nieuwe technologieën in hun dagelijkse werk.

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top