Banen in klantcontact: relatief coronaproof

Banen in klantcontact: relatief coronaproof

by Ziptone
17 juni 2020

Uit onderzoek van arbeidsmarktadviesbureau Intelligence Group onder 2.023 werkzame personen uit de Nederlandse beroepsbevolking blijkt dat bijna de helft (47%) van de mensen in Nederland werkt in een vakgebied dat zich goed leent voor de 1,5-metereconomie. Ook de contactcenter-sector valt hieronder.

Volgens Geert-Jan Waasdorp, Directeur Intelligence Group, maken werk en arbeidsmarkt een grote transitie door, sinds de coronacrisis. “Werkplekken en werkomgevingen zijn veranderd, manieren van werven en solliciteren veranderen en de arbeidsmarkt verliest haar dynamiek. Toch blijft er vooralsnog schaarste en is er voldoende actuele vraag naar arbeidspotentieel. De echte groei van de werkloosheid wordt op z’n vroegst pas na de zomervakantie verwacht, als de grote werkgevers reorganisatieplannen gaan uitvoeren.”

Krimp

Door de coronacrisis krimpt de Nederlandse economie in 2020 met 6 procent. Deze plotselinge terugval komt omdat de economische activiteiten in één klap met zo’n 10 à 15% zijn teruggevallen, volgens het Centraal Planbureau in de juniraming voor 2020. In 2021 zal de economie weer met 3 procent groeien. Desondanks gaat de economische malaise binnenkort extra zichtbaar worden in de werkloosheidscijfers, want de werkloosheid verdubbelt volgens het CPB waarschijnlijk naar 7 procent in 2021. Als het zwartste scenario van de tweede golf werkelijkheid wordt, zou de werkloosheid kunnen oplopen naar 10 procent. Als een tweede golf uitblijft, maar de economie wereldwijd niet goed opstart, kan de werkloosheid zelfs nog verder oplopen naar boven de 10 procent.

Daarbij zullen vooral mensen met een flexibel contract (bijna 40% van de werkenden in Nederland) het snelst getroffen worden. Het aantal uitzenduren lag van eind april tot eind mei bijna een kwart lager dan een jaar eerder.

Sinds de intelligente lockdown zijn er gemiddeld 28 procent minder vacatures geplaatst, meldt Intelligence Group. Het bureau analyseerde met Jobdigger de gegevens van alle vacatures in Nederland tot en met 7 juni 2020. De grootste klap aan de vraagkant van de arbeidsmarkt ligt daarin bij directe werkgevers (profit en non-profit) met een krimp van 37%, terwijl de krimp bij bemiddelaars kleiner is (-22%).

Human Resources

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top