Amsterdam verliest rechtszaak over bericht in Berichtenbox MijnOverheid

Amsterdam verliest rechtszaak over bericht in Berichtenbox MijnOverheid

by Ziptone
11 april 2022

Een heffingsambtenaar van de gemeente Amsterdam moet een nieuwe beslissing nemen op het bezwaar van een Amsterdammer tegen een niet tijdig ingediende aanslag. Dat schrijft Security.nl.

De Amsterdammer had een geactiveerd MijnOverheid-account waar de aanslag naar toe werd gestuurd. Volgens de heffingsambtenaar heeft de inwoner hiermee aangegeven dat hij via elektronische weg voldoende bereikbaar is. De aanslag is ook niet per post naar de Amsterdammer gestuurd. Omdat de Amsterdammer niet de optie had aangevinkt om een e-mail te ontvangen wanneer er een bericht in de Berichtenbox wordt geplaatst, wist hij daarom naar eigen zeggen niet dat hij de aanslag had ontvangen.

Geen weet van verstuurde aanslag

Toen hij tegen de aanslag bezwaar maakte was de bezwaartermijn inmiddels verstreken. Daarop stapte de Amsterdammer naar de rechter. Volgens de man wist hij aan het begin van de bezwaartermijn niet dat de aanslag was verstuurd, aangezien hij geen e-mailnotificatie had ontvangen.

Volgens de rechter is het bezwaarschrift weliswaar te laat ingediend, maar kan redelijkerwijs niet worden geoordeeld dat de Amsterdammer in verzuim is geweest. “Als iemand aangeeft dat hij elektronisch bereikbaar is voor de overheid zonder dat hij de optie heeft aangevinkt een email te willen ontvangen steeds wanneer een bericht in de berichtenbox van MijnOverheid is geplaatst, moet het bestuursorgaan echter controleren of dit werkelijk zijn bedoeling is”, aldus de rechter. Niet iedereen checkt iedere dag of er nieuwe mededelingen zijn binnengekomen in Mijn Berichtenboxen. De overheid verschuift met deze vorm van communicatie veel extra lasten naar de burger, zo is de strekking van de uitspraak, met grote mogelijke impact als er een bericht wordt gemist.

Volgens de rechter moet de overheid daarom waarschuwen als berichten alleen zichtbaar worden in de Berichtenbox van MijnOverheid zonder notificatie. De heffingsambtenaar kon niet aan de rechter duidelijk maken dat aan deze eisen is voldaan.

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Top