Alarmnummer NHS 111 plat door cyberaanval

Alarmnummer NHS 111 plat door cyberaanval

by Ziptone
9 augustus 2022

NHSHet noodnummer 111 van de NHS is vorige week geraakt door een cyberaanval. Dat meldt The Telegraph. Niet de contactcenteromgeving, maar een ondersteunende applicatie voor de aansturing van ambulances, het inplannen van afspraken en het uitschrijven van spoedrecepten werd geraakt. Hierdoor moesten medewerkers op landelijk niveau gebruik maken van pen en papier.

Het gaat om het Adastra-systeem van Advanced waar het overgrote deel van lokale NHS-vestigingen gebruik van maakt. Aan burgers is medegedeeld dat het noodnummer sterk verminderd bereikbaar was omdat er met pen en papier moet worden gewerkt voor het telefonisch inboeken van afspraken. Voor acute hulp zijn burgers onder meer verwezen naar het algemene noodnummer 999.

De impact van de cyberaanval zou tot medio deze week merkbaar zijn, eventueel met een verergering. Ook andere randapplicaties, zoals een toepassing waar 40.000 artsen gebruik van maken voor het opslaan van patiëntgegevens, zijn geraakt. De oorzaak wordt door Five Eyes (de samenwerkende inlichtingendiensten van het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Nieuw Zeeland en de VS) toegeschreven aan de reactie van het VK op de invasie van Rusland in Oekraïne. (Telegraph)

UPDATE 16 augustus 2022:
Softwarebedrijf Advanced, dat onder meer software levert aan de Britse National Health Services (NHS) en het Britse alarmnummer 111, bevestigt onlangs te zijn getroffen door ransomware. Het bedrijf waarschuwt dat herstel weken in beslag kan nemen. (Dutch IT Channel)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top