Afsprakenlijn coronavaccinatie open

Afsprakenlijn coronavaccinatie open

by Ziptone
4 januari 2021

Op 4 januari is het vaccinatieprogramma van de Rijksoverheid gestart. Hiervoor zet GGD GHOR 2.000 mensen in om afspraken in te plannen. Het callcenter is zeven dagen per week open van 8.00 tot 20.00 uur.

Omdat er niet meteen voldoende vaccins voor iedereen zijn, is een strategie bepaald voor wie er als eersten in aanmerking komen. Kwetsbare mensen en zorgmedewerkers die met deze mensen werken, worden eerst gevaccineerd. Het gaat dan om zorgmedewerkers van verpleeghuizen, zorgmedewerkers uit de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. Hiervoor is een roadmap opgesteld. Zodra er een groep aan de beurt is, krijgt deze bericht. Volgens een woordvoerder van GGD GHOR gaat het in eerste instantie om een groep van 200.000 mensen. Daarvan hebben vandaag ruim 24.000 personen gebeld. TP moet uiteindelijk afspraken inplannen voor iedereen die een vaccinatie moet krijgen. De verwachting is dat dit programma in het najaar is afgerond.

Door het callcenter wordt bekeken of een vaccinatie veilig is, in combinatie met bijvoorbeeld allergieën, zwangerschap, een coronaverleden of een naderende operatie. Gevraagd wordt ook of persoonlijke gegevens zoals burgerservicenummer mogen worden doorgegeven aan de huisarts en het RIVM voor het monitoren van de vaccinaties. GGD GHOR gaat hierbij uit van een gemiddelde gespreksduur van 10 minuten.

Vaccinatieprogramma

Het vaccineren zelf begint op 8 januari. De GGD’en geven de vaccinaties op verschillende plaatsen in Nederland, gedurende zeven dagen per week. Iedere vaccinatie bestaat uit twee prikken, met een tussengelegen periode van 3 weken.

Op 18 december werd duidelijk dat de GGD’en voor het samenstellen van het belscript nog wachtten op richtlijnen van het RIVM, die niet eerder dan 24 december gereed zouden zijn. Die richtlijnen zijn relevant voor de telefonisten om tijdens het inplannen van een prikafspraak te kunnen controleren of het vaccin veilig kan worden toegediend. Ook zouden er twee weken trainingstijd nodig zijn geweest. Volgens de NOS kon ondanks een vervroegde beschikbaarheid van het vaccin (door een versnelde goedkeuring door toezichthouder EMA) niet eerder worden gestart dan op 8 januari. De GGD’en konden geen uitleg geven over waarom er in Nederland niet eerder kon worden gestart met het vaccinatieprogramma, aldus berichtgeving van de NOS. Onder meer België en Duitsland besloten deze week om al op 27 december te starten met inenten.

Vandaag maakte minister Hugo de Jonge ook bekend dat het achteraf bezien toch mogelijk was geweest om eerder te starten met het vaccinatieprogramma. (Ziptone)

[dit artikel is bijgewerkt op 4 januari 21.30 uur]

Customer Experience

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top