655 miljoen aan schadevergoedingen in zaak-Lernout & Hauspie

655 miljoen aan schadevergoedingen in zaak-Lernout & Hauspie

by Ziptone
10 december 2021

Zes voormalige bestuurders van Lernout & Hauspie, onder wie Jo Lernout en Pol Hauspie, zijn veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen die in totaal ongeveer 655 miljoen euro. Die beslissing van het gerechtshof in Gent (B) komt twintig jaar na het faillissement van technologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H).

L&H ging in 2001 onderuit, nadat het sinds de zomer van 2000 in vrije val was door een fraudeschandaal na berichtgeving over onregelmatigheden in de boekhouding. L&H was in de jaren ‘90 een veelbelovend bedrijf en gold als een van de pioniers in spraaktechnologie. In een mum van tijd groeide het uit tot een noemenswaardige speler onder de big tech-bedrijven. Het sloot deals met Microsoft, was het eerste Belgische bedrijf op technologiebeurs NASDAQ en kocht in 2000 twee van z’n Amerikaanse concurrenten op. Investeerders vielen als een blok voor het bedrijf, dat in 2001 failliet ging.

Volgens de uitspraak moeten maar liefst 4.336 civiele partijen schadevergoedingen ontvangen van zes voormalige bestuurders. Aanvankelijk waren er meer dan 10.000 schuldeisers. De kans dat er overigens schadevergoedingen worden uitgekeerd is klein. De voormalige bestuurders zouden aan de grond zitten. (De Standaard)

Technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top