In het eerste kwartaal van 2024 stonden er ruim 6.200 vacatures open voor klantcontactmedewerkers. Dat was 7% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Sinds de tweede helft van 2023 neemt de spanning weer wat af, al blijft er meer vraag dan aanbod in klantcontactmedewerkers aldus het UWV in de publicatie Klantcontact in Beeld.
De vraag is het grootst vraag in de Randstad en Noord-Brabant, met in totaal circa 3000 vacatures. In de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland stonden gemiddeld minder dan 150 vacatures open. Alleen in Friesland leken vraag en aanbod ongeveer in evenwicht.
Offshoring – bijvoorbeeld naar Suriname – is een van de manieren om om te gaan met de personeelstekorten, aldus UWV, dat verder wijst op het anders organiseren van werk, bijvoorbeeld door technologie in te zetten.
Maandag a.s. komt Ziptone met een nieuwe marktanalyse van de Surinaamse BPO-markt voor klantcontactdiensten.
In dezelfde publicatie worden ook cijfers gegeven over het aantal klantcontactmedewerkers met een WW-uitkering. Sinds het voorjaar van 2024 is op dat vlak een lichte groei te zien. In juni 2024 telde deze groep 2.740 personen. Dat is 9% meer dan een jaar geleden.
Volgens de laatste cijfers heeft circa 36% van de WW-ontvangers die zoeken naar klantcontactwerk recent gewerkt in een klantcontactberoep. De overige werkzoekenden hebben een achtergrond in de administratie, commercie of dienstverlening. 23% van de WW’ers die ingeschreven staan voor een klantcontactberoep heeft geen startkwalificatie. De grootste groep (29%) bestaat uit mensen met een mbo-diploma op niveau 2, 3 of 4.
(Ziptone/UWV)