Het nieuwe kabinet is al een tijdje aan de slag. Kabinet Schoof gaat verder met de hervorming van de arbeidsmarkt. Ziptone zet de belangrijkste arbeidsmarkt-gerelateerde onderwerpen voor klantcontactprofessionals op een rijtje.
Â
Het nieuwe kabinet wil dat werkzoekenden en werkgevers elkaar (nog) beter weten te vinden. Daarom worden er in alle 35 arbeidsmarktregio’s werkcentra opgetuigd. Dat is de plek op de arbeidsmarkt waar onder meer van-werk-naar-werk-trajecten worden gefaciliteerd. Hiervoor moet wetgeving worden aangepast; het kabinet wil de regelingen hiervoor per 1 januari 2026 laten ingaan. Deze werkcentra zouden interessant voor contactcenters kunnen zijn met het oog op de krappe arbeidsmarkt.
Geen nul-urencontracten meer
Het kabinet Schoof wil het aantal flexibele contractvormen terugdringen en gaat om te beginnen een eind maken aan het gebruiken van nuluren-contracten. Bij structureel werk wordt een arbeidsovereenkomst de standaard. Hiervoor moet de Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten worden ingevoerd. Die wet moet zorgen voor meer zekerheid voor de werknemers en meer wendbaarheid voor de werkgevers. Oproepcontracten worden vaste basiscontracten voor het aantal uur waarvoor de werknemer standaard wordt ingeroosterd; van de werknemer mag extra beschikbaarheid worden gevraagd, waarbij de werknemer een oproep mag weigeren.
Eerder op contract na uitzendwerk
Uitzendkrachten krijgen na 52 weken recht op een vast contract (fase A), fase B gaat naar twee jaar. Het kabinet wil afrekenen met de draaideurconstructie. Na drie aaneengesloten tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever, mag pas na vijf jaar een nieuw tijdelijk contract worden gegeven. Dat was eerst zes maanden.
Aanpak schijnzelfstandigheid
Voor contactcenters die langdurig gebruik maken van tijdelijke medewerkers die op zzp-basis werken – denk aan teamleiders, trainers, coaches, managers – is het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar) van belang. Het kabinet wil duidelijke criteria voor wanneer iemand zzp’er is.
Werkloosheidswet (WW) moet soberder
De huidige regering wil de Werkloosheidswet (WW) goedkoper maken. Er wordt gedacht aan een langere opzegtermijn bij arbeidsovereenkomsten of een verkorting van de WW-duur tot 18 maanden. Over hoe dit er uit gaat zien is nog veel onduidelijk.
Verlof regelen moet makkelijker worden
Het kabinet wil regelingen rondom verlof vereenvoudigen, zodat het gemakkelijker wordt om arbeid en (mantel)zorg te combineren. Dit wordt steeds belangrijker voor de samenleving: door driedubbele vergrijzingen hebben we meer 65-plussers (minder werkenden) en meer 80-plussers; we hebben ook te maken met een dip in het aantal 20-plussers (dus een minder sterke aanwas van de beroepsbevolking). Voor die mantelzorgtaken wil het kabinet kijken naar aanpassingen in de Wet arbeid en zorg. Eerst wordt gewacht op een SER-advies hierover.
Ouderschapsverlof: voor alle werknemers, dus ook mannen
In de komende jaren wordt het budget voor betaald ouderschapsverlof uitgebouwd tot 744 miljoen euro. Het UWV gaat de bedragen (70% van het dagloon) uitkeren en kan dat aan de werkgever of werknemer doen. Als beide ouders n loondienst werken hebben ze beiden recht op elk een ouderschapsverlofuitkering van UWV gedurende 9 weken in het eerste levensjaar van het kind.
Experts voorzien dat een nieuwe groep aanspraak gaat maken op betaald ouderschapsverlof, namelijk mannen. Als werkgever mag je een aanvraag van ouderschapsverlof niet weigeren. De werkgever kan ervoor kiezen om het loon tijdens het verlof door te betalen.
Nieuw pensioenstelsel komt er
Het kabinet houdt vast aan de verdere uitrol van de Wet toekomst pensioenen. Dat betekent dat komend jaar zal worden gestart met voorlichting en dat uiterlijk 1-1-2027 alle pensioenfondsen moeten zijn overgestapt op het nieuwe stelsel. Mogelijk wordt gekozen voor een jaar uitstel, daar beslist het parlement nog over.
Krapte op de arbeidsmarkt
Het kabinet wil de inzet van kunstmatige intelligentie stimuleren. Op sectoraal niveau moet onderzocht worden hoe de productiviteit verhoogd kan worden met de inzet van AI. Op welke manier de overheid hierbij gaat helpen, is nog niet bekend. Ook wil het kabinet onbenut arbeidspotentieel aanspreken en het ziekteverzuim terugdringen. Ook de arbeidsduur moet omhoog, waarbij meer werken ook moet lonen. Oplossingen worden gezocht in een leven lang ontwikkelen (LLO). Het kabinet begint bij onderzoek naar hoe vaardigheden op de werkvloer opgedaan kunnen worden en hoe die kunnen worden omgezet in diploma’s en certificaten. (Ziptone/redactie)