De nieuwe cao voor facilitaire contactcenters mag dan tot stand zijn gekomen, er spelen over en weer nog frustraties over de ingezette route. Vakbond FNV kwam (tot nu toe als enige bond) terug op het in januari dit jaar gesloten akkoord: FNV is niet te spreken over het voornemen van werkgeversorganisatie WFC om bij de inrichting van de nieuwe pensioenvoorziening te kiezen voor een PPI (premie pensioeninstelling) in plaats van een pensioenfonds. Ziptone vroeg de WFC om een reactie.
FNV laat via een persbericht weten dat de keuze van de WFC neerkomt op “de allergoedkoopste pensioenoptie” en dat werknemers “met kruimels worden afgescheept”. Een PPI zou goedkoper te realiseren zijn voor de werkgevers (het zou 5 euro per medewerker per jaar schelen), maar ook een lager rendement opleveren, zo stelt FNV in het persbericht. De bond claimt dat een pensioenfonds 7% meer pensioen oplevert.
Reactie WFC
WFC-voorzitter Norbert van Liemt reageert teleurgesteld op het persbericht van FNV, waarvan niet alleen de toon hem tegenvalt. “Als het aan FNV had geleden, was de nieuwe pensioenregeling voor klantcontactmedewerkers pas per 1 januari 2024 ingegaan, dat is dankzij de werkgevers 1 juli dit jaar geworden. We hebben de afgelopen cao onderhandelingen uitstekend en constructief samengewerkt met de bonden. We hebben frequent overleg. Het is jammer dat FNV er nu weer met een gestrekt been ingaat. Voor wat betreft de gemaakte keuze: AWVN heeft in een uitgebreide analyse de beide constructies vergeleken. Er is gekeken naar onder meer beleggingen, kosten, communicatie, voorzieningen zoals portals en een PPI komt daar als beste optie uit naar voren.”
Kosten spelen een rol
Een pensioenfonds heeft als voordeel dat het verplicht kan worden gesteld voor de branche, bij een PPI is zo’n constructie niet mogelijk. Een verplichtstelling betekent dat de elf leden van de WFC de kosten moeten dragen voor het in de lucht houden van een pensioenvoorziening voor alle spelers in de branche, aldus Van Liemt. Dat plaatst de vijf euro kostenverschil per medewerker per maand in een ander perspectief. “Voor de medewerker verandert er niet zo veel. De 7 procent is een toekomstig rendement, dus een verwachting. Medewerkers zijn over het algemeen bovendien maar een beperkte periode in onze branche werkzaam en nemen dat stukje pensioen daarna mee naar een andere werkgever.” Met andere woorden, de impact is beperkt, aldus Van Liemt.
Eis van FNV: PPI van tafel
FNV maakt via het persbericht bekend te “eisen” dat er voor een pensioenfonds wordt gekozen en dat het idee van een PPI wordt losgelaten. Daarmee zouden alle facilitaire contactcentermedewerkers recht op pensioen hebben.
Mocht FNV vasthouden aan de eis dat de PPI van tafel moet, dan kan FNV natuurlijk uit de cao stappen, aldus Van Liemt, maar dat zou “uiterst jammer zijn als je kijkt wat we nu net bereikt hebben: salaris met 16% omhoog, een pensioenregeling per 1 juli, de thuiswerkvergoeding die drastisch is verhoogd, we praten over uitbreiding van de werkingssfeer en over een code verantwoord marktgedrag. Dat zijn allemaal prima ontwikkelingen voor de branche.”
Algemeen verbindend verklaring
Er is ook nog een klein meningsverschil over wat nu precies facilitaire contactcenters zijn. Horen contactcenters die primair de eigen moederorganisatie bedienen (denk aan de contactcenters van Achmea (KCD) en KLM (Cygnific)) ook tot de facilitairen of zijn ze toch te veel verbonden aan hun moeder? De definitie daarvan is van invloed op de representatie, die weer bepaalt of een cao algemeen verbindend kan worden verklaard door de minister. De komende week moeten FNV en WFC hier een knoop over doorhakken. Dan kan de cao-tekst gefinaliseerd worden en door AWVN worden aangeboden aan de minister. (Ziptone/Erik Bouwer)